Στο πεδίο αυτό φιλοξενούνται εργασίες μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας πάνω σε θέματα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και επιστημονικά. Τα παιδιά γράφουν γι' αυτά που τους αρέσουν και φυσικά γι' αυτά που τους πειράζουν. Η ιστοσελίδα μας όπως και το περιοδικό μας, ο Μαθητόκοσμος, επιχειρούν να δώσουν ένα ελεύθερο βήμα στον προβληματισμό των νέων ανθρώπων. Στις εικόνες που ακολουθούν, μπορείτε να δείτε και εικαστικές αναζητήσεις των μαθητών μας που συχνά προκύπτουν από την επαφή τους με την ποίηση και γενικότερα τον κόσμο της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Ακόμα, φωτογραφίες από συνεντεύξεις της συντακτικής ομάδας του Μαθητόκοσμου με καλλιτέχνες και ανθρώπους του πολιτισμού και των γραμμάτων. Σημαντικές εκδόσεις του 3ου Γυμνασίου αποτελούν το ιστορικό βιβλίο "Η Μάχη της Ηλεκτρικής - Ένα Χρονικό Αγώνα ενάντια το φασισμό" και οι πρόσφατες εργασίες με τίτλο "Λέμε ΟΧΙ στα ναρκωτικά" και "Ο Αγώνας της Ελληνίδας για τη χειραφέτηση και η προσφορά της στην ελληνική κοινωνία, 19ος αι. - α μισό 20ου αι.
Κατά το σχολικό έτος 2022 - 2023 εκπονήθηκε το εκπαιδευτικό - πολιτιστικό πρόγραμμα "1922-2022: Από την ανάγνωση στο βίωμα". Το επετειακό έτος ενός αιώνα (1922-2022) από τη Μικρασιατική καταστροφή έκλεισε. Το προσωπικό βίωμα των τότε προσφύγων έχει γίνει συλλογικό βίωμα όλων μας. Η ανάμνηση ας γίνει πραγματική ιστορική συνείδηση. Πέρα όμως από τα ιστορικά βιβλία και τις πληροφορίες τους, η λογοτεχνία ζωντανεύει τις στιγμές και μας καλεί να ξαναζήσουμε τα όμορφα και να μην ξαναζήσουμε τα άσχημα. Μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου διάβασαν το βιβλίο του Ηλία Βενέζη:"Το Νούμερο 31328" και εκπόνησαν εργασίες.
Στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος φιλαναγνωσίας με τίτλο: "1922,πραγματικότητα και βίωμα", πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε χώρους διατήρησης της μνήμης του μικρασιατικού πολιτισμού καθώς και εκπαιδευτική εκδρομή στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Σκοπός της εκδρομής, η οποία ολοκλήρωσε και το πρόγραμμα, ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία των προσφύγων σε μια πόλη-"χωνευτήρι" πολιτισμών και Ιστορίας που κρατάει, ίσως περισσότερο απ' ό τι η Αθήνα, το χρώμα και το άρωμα των πόλεων της Ανατολής.
Το σχολικό έτος 2022 – 2023 έκλεισε με την παρουσίαση του πολιτιστικού προγράμματος «Από το αρχαίο θέατρο στο σύγχρονο κινηματογράφο», στα πλαίσια του οποίου τα παιδιά πήραν μέρος σε διάφορες δράσεις. Πιο συγκεκριμένα, επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου και το θέατρο Ηρώδου του Αττικού. Πριν την επίσκεψή μας οι μαθητές σε ομάδες μάζεψαν πληροφορίες και παρουσίασαν σε εργασίες τα αρχαία θέατρα της Ελλάδας. Επίσης, επισκεφτήκαμε το θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου» στον Κεραμεικό και παρακολουθήσαμε την παράσταση «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου» και συζητήσαμε με τους συντελεστές σχετικά με το θέατρο. Επίσης, επισκεφτήκαμε το Γαλλικό Ινστιτούτο στο Κολωνάκι, στα πλαίσια του Εφηβικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου και παρακολουθήσαμε το γαλλικό ντοκιμαντέρ «Οι Πρωτάρηδες». Επιπρόσθετα, επισκεφτήκαμε το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο και παρακολουθήσαμε μάθημα σχετικό με τη χρήση μουσικής σε μια θεατρική παράσταση. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση επτά ολιγόλεπτων θεατρικών παραστάσεων που τα παιδιά είχαν προετοιμάσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Αναλυτική παρουσίαση της δουλειάς μας στο αρχείο με τον ομώνυμο τίτλο.