Εκπαιδευτικές επισκέψεις στα μονοπάτια της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας

Η Γ` τάξη του 3ου Γυμνασίου στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας πραγματοποιεί μια σειρά εκπαιδευτικών επισκέψεων σε τόπους όπου γράφτηκε το έπος της Εθνικής Αντίστασης στα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Στόχος των επισκέψεων είναι η βιωματική προσέγγιση των σημαντικότερων γεγονότων του 20ου αιώνα που διαδραματίστηκαν στην Ελλάδα.

Η πρώτη επίσκεψη έγινε στις 21 Οκτώβρη του 2016 στο μνημείο της Μάχης της Ηλεκτρικής που βρίσκεται στο χώρο του εργοστασίου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Στη συνέχεια, οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τα μέλη του Παραρτήματος Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ ? ΔΣΕ στο γραφείο τους, όπου συνομίλησαν μαζί τους και ήρθαν σε επαφή με το πλούσιο αρχειακό υλικό που τέθηκε στη διάθεσή τους. Στον χώρο του Παραρτήματος έγινε συζήτηση για την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία της Γερμανίας, τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και βέβαια για την ηρωική μάχη που έδωσαν οι μαχητές του ΕΛΑΣ στις 13 Οκτώβρη 1944, για να προστατέψουν το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής, το λιμάνι του Πειραιά και τον Ηλεκτρικό Σταθμό.

Η δεύτερη επίσκεψη, με την ίδια θεματική ενότητα, πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκέμβρη 2016 στο Μουσείο Αντίστασης στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Εκεί οι μαθητές ενημερώθηκαν για το μπλόκο της Κοκκινιάς στις 17 Αυγούστου 1944, είδαν τον χώρο όπου οι Γερμανοί εκτέλεσαν 75 περίπου αγωνιστές της Αντίστασης και άκουσαν αφηγήσεις που περιγράφουν την κτηνωδία των φασιστικών γερμανικών στρατευμάτων.

Η επόμενη εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ` τάξης με θέμα τα χρόνια της γερμανικής κατοχής θα γίνει στις 15 Φλεβάρη 2017 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται στο χώρο.

 Η επίσκεψη στο Πολυτεχνείο


Επιπλέον, η Γ` τάξη με αφορμή την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο στις 17 Νοέμβρη 1973, πραγματοποίησε μια ακόμη εκπαιδευτική επίσκεψη στο χώρο του Πολυτεχνείου στις 15 Νοέμβρη 2016. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από μέλη του ΣΦΕΑ 1967 ? 1974 στην αίθουσα που τους διατίθεται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης. Μέσα στον χώρο συζήτησαν για τη χούντα των συνταγματαρχών, τα αίτια της επιβολής της με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, την Αντίσταση των Αγωνιστών της Αριστεράς και υπερασπιστών της Δημοκρατίας. Τα μέλη του ΣΦΕΑ αφηγήθηκαν στους μαθητές τα προσωπικά τους βιώματα, τις διώξεις και τα βασανιστήρια που υπέστησαν, τα γεγονότα της εξέγερσης των φοιτητών τον Νοέμβρη του 1973 και τέλος την πτώση της χούντας.