Τα Ματωμένα Χώματα: Από την ανάγνωση στην ανάμνηση

            Κατά τη σχολική περίοδο από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020, στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Περάματος εκπόνησαν το πολιτιστικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας με τίτλο: "ΤΑ ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ - Από την ανάγνωση στην ανάμνηση". Υπεύθυνες καθηγήτριες ήταν οι Βασιλική Βλαχοκώστα και Ευανθία Σκοπετέα.

            Η ανάγνωση βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου με επέκταση και σε άλλα παράλληλα κείμενα. Αφορμή στάθηκε το απόσπασμα του σχολικού εγχειριδίου Ν.Ε. Κειμένων Β' Γυμνασίου: "Όταν πρωτοκατέβηκα στη Σμύρνη" και κεντρικό θέμα της εργασίας ήταν η πόλη της Σμύρνης. Στο φύλλο εργασίας εξετάστηκαν ο τόπος, η ιστορία, το πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον, τα ήθη και τα έθιμα της εποχής και της περιοχής, κ.α.

            Επιθυμία μας ήταν να επισκεφθούμε την πόλη της Σμύρνης για να γνωρίσουμε την "ωραιότερη πόλη της Ασίας". Επειδή όμως τέτοιο ταξίδι ήταν αντικειμενικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί, αλλάξαμε λίγο τον προσανατολισμό μας κάνοντας στροφή προς την πόλη της Θεσσαλονίκης και προγραμματίζοντας εκδρομή για εκεί.

            Μέσα από την έρευνα μας προέκυψε πως η Θεσσαλονίκη είναι η "δίδυμη" πόλη της Σμύρνης. Οι δυο πόλεις μπορούν να συγκριθούν τόσο ως προς την τοπογραφία και άλλα χαρακτηριστικά, όσο και ως προς τα ιστορικά στοιχεία που τις συνδέουν. Επιπλέον, η Θεσσαλονίκη είναι μια προσφυγούπολη, που δέχτηκε και ενσωμάτωσε μεγάλο αριθμό προσφύγων από τις περιοχές της Μικράς Ασίας. Η φυσιογνωμία της νεώτερης πόλης οφείλεται εν πολλοίς σε αυτούς του ς ανθρώπους.

            Στη συνέχεια  παρουσιάζουμε την εργασία μας, βασισμένη στα συγκριτικά στοιχεία των δύο πόλεων. Χρησιμοποιήσαμε για επίτιτλο τον στίχο του Θωμά Κοροβίνη: "Σαμπάχ το λένε το πρωί?", διότι θεωρήσαμε πως αναφέρεται σε κάτι που είναι τόσο διαφορετικό, όσο και ίδιο.