Το μάθημα της Τεχνολογίας: Απολογισμός μιας χρονιάς

Στα πλαίσια του μαθήματος της τεχνολογίας οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου έχοντας στη διάθεσή τους τη σχολική βιβλιοθήκη και τις προσωπικές πηγές πληροφόρησης, χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις σχετικά με εργαστηριακό εξοπλισμό κατάφεραν να παρουσιάσουν εντυπωσιακές μελέτες και κατασκευές. Ανέπτυξαν την ικανότητα για συλλογή, ταξινόμηση και εφαρμογή πληροφοριών, αλλά και για την αξιοποίηση απλών υλικών και εργαλείων.

Οι μαθητές της Α΄  γυμνασίου μελέτησαν τις τεχνολογικές ενότητες: εργαλεία και μηχανές, ενέργεια και ισχύς και μεταφορές και επικοινωνίες εφαρμόζοντας τη μέθοδο της ατομικής εργασίας. Ο κάθε μαθητής κατασκεύασε το ατομικό έργο που επέλεξε, αφού προηγουμένως σχεδίασε τα κατασκευαστικά σχέδια και οργάνωσε την εργασία του επιλέγοντας τα κατάλληλα εργαλεία και υλικά.

Οι μαθητές της Β΄  γυμνασίου εφαρμόζοντας τη μέθοδο της ομαδικής εργασίας και αξιοποιώντας τις διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης, μελέτησαν τις παραγωγικές διαδικασίες που εφαρμόζονται, τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται και τον τρόπο διοίκησης βιομηχανικών μονάδων παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών. Μέσω της σχεδίασης και της κατασκευής μοντέλων βιομηχανιών της επιλογής τους, οι μαθητές συσχέτισαν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους με διάφορους τομείς του εργασιακού χώρου, αλλά και πληροφορήθηκαν για τις ραγδαίες μεταβολές της εποχής μας. Τέλος, ο κάθε μαθητής εκτός από τη συμμετοχή του στις κατασκευαστικές δραστηριότητες της ομάδας του, ανέλαβε ένα συγκεκριμένο ρόλο σύμφωνα με το διάγραμμα προσωπικού και παρουσίασε γραπτώς τα καθήκοντα του ρόλου αυτού. Η σύνθεση όλων των εργασιών της κάθε ομάδας αποτέλεσε την ομαδική γραπτή εργασία της βιομηχανίας που μελετήθηκε κατά περίπτωση.

 Περισσότερα έργα των μαθητών μας φιλοξενούνται στο πεδίο Εργασίες μαθητών.