Γιατροί του κόσμου - Το έργο και η προσφορά στον άνθρωπο

            Σε μια ωραία εκδήλωση που διοργανώθηκε στο σχολείο μας την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2016 με πρωτοβουλία του καθηγητή μαθηματικών κ. Κωνσταντίνου Μάνη, εκπρόσωποι  των Γιατρών του Κόσμου, οι κυρίες Νάνσυ Ρετινιώτη και Κάτια Ωραιοπούλου, κοινωνικές λειτουργοί  από το παράρτημα του Περάματος, ενημέρωσαν τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου για την ίδρυση, τη λειτουργία, τη δράση, τους σκοπούς και στόχους οργάνωσης. Οι Γιατροί του Κόσμου δρουν σε όλον τον κόσμο, κυρίως σε εμπόλεμες περιοχές, αλλά και στην Ελλάδα για να καλύψουν ανάγκες υγειονομικής φροντίδας, ψυχολογικής στήριξης και  επισιτισμού όπου χρειάζεται. Στο Πέραμα ειδικά, όπου τα προβλήματα τα τελευταία χρόνια είναι αυξημένα, η δράση τους έχει βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο.

            Τη δεύτερη ώρα της ενημέρωσης έγινε συζήτηση με τους μαθητές, η οποία επικεντρώθηκε γύρω από το ζήτημα των προσφύγων που συρρέουν τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα καθώς και την επικείμενη κατασκευή κέντρου καταγραφής των προσφύγων στο Δήμο Περάματος και συγκεκριμένα στην περιοχή του Σχιστού. Οι τοποθετήσεις των παιδιών και οι γνώμες τους για το ζήτημα ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες και το πνεύμα της συζήτησης ήταν αρκετά κριτικό. Εξηγήθηκαν πολλά πράγματα σχετικά με τις αιτίες της προσφυγικής κρίσης, που είναι κυρίως ο πόλεμος, και το θέμα τοποθετήθηκε στις ανθρωπιστικές του διαστάσεις μακριά από φόβους και προκαταλήψεις..

                              Η τοποθέτηση που έκλεισε τη συζήτηση, ήταν η εμπειρία ενός μαθητή που κατάγεται από τη Χίο, ο οποίος είχε δει το καλοκαίρι στο νησί την περίθαλψη αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων και την άρνηση πολλών κατοίκων του νησιού όχι μόνο να συμβάλουν σ' αυτό, αλλά ακόμη και να αφήσουν τα παιδιά τους να παίξουν με τα προσφυγόπουλα. Αυτό ήταν ένα παράδειγμα προς αποφυγή γι' αυτόν, όπως και για όλους μας.