Θεματική εβδομάδα 2017 - Δραστηριότητες και εργασίες

Η θεματική εβδομάδα στο σχολείο μας ξεκίνησε τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017 με μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας, που είχε θέμα τις σχέσεις των δύο φύλων. Στην εκδήλωση που συντόνισε ο εκπαιδευτικός, κ. Κώστας Μάνης, προβλήθηκαν ενδιαφέροντα βίντεο και αποσπάσματα ταινιών και στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση του θέματος από την ψυχίατρο, κ. Ιωάννα Μυτά, που κάλυψε πολλούς από τους προβληματισμούς των μαθητών μας στη συζήτηση που ακολούθησε.

Την Τρίτη τα τμήματα Γ1 και Γ2 του σχολείου μας πραγματεύτηκαν με τη φιλόλογο, κ. Βασιλική Βλαχοκώστα τη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία κατά τον 19ο και 20ο αιώνα και παρακολούθησαν την ταινία «Η Φόνισσα», βασισμένη στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Η Τετάρτη ήταν αφιερωμένη στον Αγώνα κατά των ναρκωτικών. Αρχικά παρουσιάστηκε η εργασία των μαθητών της Β` τάξης με τίτλο «Λέμε ΟΧΙ στα ναρκωτικά», που συντόνισε ο εκπαιδευτικός Κυριάκος Τσερκέζογλου. Στη συνέχεια η κυρία Αποστολοπούλου και μέλη του Ε.ΣΥ.Ν (Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών) επισκέφτηκαν το σχολείο μας και  με τη γνώση και την εμπειρία τους απάντησαν στα ερωτήματα των παιδιών.

Η Πέμπτη ήταν αφιερωμένη στον «Αγώνα της Ελληνίδας για τη χειραφέτηση και στην προσφορά της στην ελληνική κοινωνία κατά την περίοδο από τον 19ο έως το α` μισό του 20ού αιώνα». Η εργασία των μαθητών της Γ` τάξης οι οποίοι συνεργάστηκαν με τις φιλολόγους,  Άννα Μητρακοπούλου και Ευανθία Σκοπετέα, παρουσιάστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη αντιπροσωπίας της ΟΓΕ (Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας) και παρουσίαση ? συζήτηση που επιμελήθηκε η κυρία Κ. Κρόκου, μέλος της Ομοσπονδίας.

Οι δύο εργασίες που παρουσιάστηκαν και το απόγευμα της Τετάρτης 10 Μαΐου 2017, δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του σχολείου μας και είναι διαθέσιμες στους αναγνώστες μας με ένα κλικ στα αρχεία PDF που εμφανίζονται στο τέλος του άρθρου.

Την Παρασκευή οι μαθήτριες και οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν την ταινία «Η ζωή είναι ωραία» του Ρομπέρτο Μπενίνι. Είδαμε το φρικτό πρόσωπο του φασισμού και του ρατσισμού, μέσα από τη συγκινητική ιστορία του πατέρα που προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει το παιδί του από το θάνατο που περίμενε τους κρατούμενους σε ένα στρατόπεδο συγκεντρώσεως των ναζί. Ακολούθησε συζήτηση με σκέψεις και συναισθήματα των παιδιών, που συντόνισε ο Διευθυντής του σχολείου μας κ. Σπύρος Πουλής.

Η θεματική εβδομάδα στο 3ο Γυμνάσιο Περάματος κάλυψε μια ευρεία θεματολογία στο πλαίσιο των προσφερόμενων διδακτικών ωρών, τόσο στην τάξη όσο και στα εργαστήρια του σχολείου μας. Ο καθηγητής Πληροφορικής κ. Νίκος Καρυώτης με τους μαθητές του ανέπτυξαν το θέμα «Εθισμός στο Διαδίκτυο ? Ασφαλής πλοήγηση στο internet» και τα πορίσματα της εργασίας μπορείτε να τα διαβάσετε με ένα κλικ στο αρχείο PDFπου ακολουθεί το άρθρο.

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας, οι μαθητές με την καθηγήτριά τους, κ. Νικολίτσα Χρυσοβιτσάνου, ασχολήθηκαν με τη βιομηχανία τροφίμων και παρουσίασαν ελληνικές βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Διερεύνησαν τις προτιμήσεις των παιδιών όσον αφορά στα τρόφιμα και δημιούργησαν αφίσα σχετική με την εργασία τους.

Το θέμα της διατροφής απασχόλησε ιδιαίτερα αρκετά τμήματα του σχολείου μας. Η κ. Ευανθία Χρήστου με τους μαθητές της προχώρησαν σε μια συγκριτική έρευνα των διατροφικών συνηθειών σε Βρετανία και Ελλάδα. Με αφόρμηση τα ομηρικά έπη, οι μαθητές της φιλολόγου, κ. Ελένης Γκότση, ασχολήθηκαν με τις διατροφικές συνήθειες κατά τα ομηρικά χρόνια αλλά και με τα οικιακά σκεύη που χρησιμοποιούνταν στο μακρινό εκείνο παρελθόν. Τη διατροφή των αστροναυτών στο διάστημα αλλά και τη δίαιτά τους πραγματεύτηκαν οι μαθητές σε εργασία που συντόνισε ο εκπαιδευτικός, κ. Αριστείδης Παπαϊωάννου, ενώ η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών, κ. Μαρικαίτη Δήμου με τα τμήματά της διερεύνησαν την «Πυραμίδα της Υγιεινής Διατροφής».

Με πρωτοβουλία του καθηγητή Φυσικής Αγωγής, κ. Κυριάκου Γαϊτανά, οι μαθητές μίλησαν για το μεγάλο πρόβλημα των αναβολικών στον αθλητισμό και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία, το ήθος και τον ψυχισμό των αθλητών και ειδικά των νέων που επιδιώκουν τη διάκριση με κάθε κόστος.

Στο πλαίσιο του μαθήματος των Γαλλικών, η κυρία Μάρθα Παπαϊωάννου και οι μαθητές της ασχολήθηκαν με τα παρακάτω θέματα:

·         Διαπολιτισμικοί χαιρετισμοί (πώς χαιρετούν σε διάφορες χώρες της υφηλίου)

·         Les filles ont change? (Η αλλαγή της θέσης της γυναίκας μέσα στην κοινωνία)

·         Διατροφικές συνήθειες των Γάλλων εφήβων

·         Τόσο όμοιοι? τόσο διαφορετικοί (παιχνίδι ρόλων με θέμα τον ρατσισμό)

Σχετικό με το ρατσισμό ήταν και το θέμα του αντισημιτισμού, των εβραϊκών μύθων και των στρατοπέδων συγκεντρώσεως που επεξεργάστηκαν οι μαθητές του σχολείου σε συνεργασία με τον θεολόγο τους, κ. Γιώργο Μπάρλα.

Τέλος, η φιλόλογος, κ. Ευανθία Σκοπετέα με τους μαθητές της ασχολήθηκαν με τα παρακάτω θέματα:

  • Στο πλαίσιο των μαθημάτων της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας έγινε συζήτηση σχετικά με την αρχαία ελληνική διατροφή.
  • Κατά τις ώρες της Νεοελληνικής Γλώσσας οι μαθητές πραγματεύτηκαν τους εθισμούς κάθε μορφής και ειδικά τον εθισμό στο διαδίκτυο.
  • Με αφορμή την Καλλιπάτειρα του Λορέντζου Μαβίλη αλλά και τους αρχαίους μύθους για τις αρπαγές των γυναικών που αναλύθηκαν στο μάθημα της Αρχαίας Γραμματείας, αναπτύχθηκε προβληματισμός για τη θέση και τον ρόλο της γυναίκας.
  • Δεν έλειψε και η ενασχόληση με τη βυζαντινή διατροφή στο πλαίσιο της Ιστορίας, που ολοκληρώθηκε με την παρασκευή από τους μαθητές των "Σαμουσάδων", σημαντικού βυζαντινού γλυκού.