Η Μάχη της Ηλεκτρικής - Παρουσίαση του προγράμματος στο Θέατρο Κωσταράκος

 

Η 9η Μαΐου αποτελεί ορόσημο για το διαχρονικό Αγώνα των λαών ενάντια στο φασισμό και ημέρα τιμής για τα εκατομμύρια των νεκρών που θυσιάστηκαν οραματιζόμενοι για τις επόμενες γενιές έναν κόσμο ειρηνικό κι ελεύθερο. Με την ευκαιρία αυτή, πραγματοποιήθηκε η δραματοποιημένη παρουσίαση του ιστορικού ? πολιτιστικού προγράμματος «Η Μάχη της Ηλεκτρικής ? Ένα χρονικό Αγώνα ενάντια στο φασισμό» στο θέατρο «Κωσταράκος». Συγχρόνως, κυκλοφόρησε το βιβλίο μας με τον ομώνυμο τίτλο που  περιλαμβάνει το οδοιπορικό της ομάδας μας στους δρόμους της Εθνικής Αντίστασης και του Αγώνα.  Η εργασία μας που διανεμήθηκε στα σχολεία του Πειραιά, του Περάματος, του Κερατσινίου, της Νίκαιας και της Δραπετσώνας, είναι απλά το αποτέλεσμα της πεποίθησης ότι η ιστορική μνήμη, η παιδεία, η πνευματική εγρήγορση και η δράση είναι εμπόδια που δεν μπορεί να τιθασεύσει ο φασισμός κάθε φορά που επιχειρείται η νεκρανάστασή του.

            Ένα χρόνο πριν, παρουσιάζαμε στο σχολείο μας την αντάρτισσα Αντιγόνη του Μπέρτολτ Μπρεχτ, ένα έργο αντίστασης στο ναζισμό και λίγο αργότερα η παράστασή μας φιλοξενήθηκε στο ίδιο θέατρο, ενταγμένη στο 8ο Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου Πειραιά. Φέτος αποφασίσαμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στην ίδια μας τη γειτονιά, ερευνώντας τους τελευταίους μήνες της κατοχής και της Αντίστασης στο Κερατσίνι, την Κοκκινιά και το Πέραμα. Η Μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ για την Ηλεκτρική στάθηκε ο πυρήνας της προσπάθειάς μας, αλλά και η αφορμή να ψάξουμε βαθύτερα τα γεγονότα, τις ανθρώπινες διαδρομές του Αγώνα και τα ιδανικά που τις ενέπνευσαν.

            Ευχαριστούμε θερμά το Παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ ? ΔΣΕ που αγκάλιασε την ομάδα μας και στήριξε το μικρό οδοιπορικό που επιχειρήσαμε. Στα Γραφεία της οδού Ρέπουλη δουλέψαμε με πολύτιμο αρχειακό υλικό και χειρόγραφες σημειώσεις. Κουβεντιάσαμε με αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που ζωντανεύουν με τη φυσική παρουσία και τη μαρτυρία τους την ιστορική αφήγηση. Ξεναγηθήκαμε εκεί που πολέμησε ο ΕΛΑΣ για να προστατεύσει τις υποδομές του ελληνικού λαού. Επεξεργαστήκαμε συνεντεύξεις καταγράφοντας εντυπώσεις στο χαρτί ή στην καρδιά μας και ζωγραφίσαμε πορτρέτα Αγωνιστών μέσα από παλιές φωτογραφίες. Κοντά μας στάθηκε και η  ΕΛΜΕ Πειραιά που ενίσχυσε την προσπάθειά μας.

Περπατήσαμε σε λίγα μόνο από τα μονοπάτια της Θυσίας και του Αγώνα, όπως στη Μάντρα του μπλόκου της Κοκκινιάς, στην Καισαριανή και στα Καλάβρυτα, θέλοντας να αντικρίσουμε αλλά και να κατανοήσουμε το φρικτό πρόσωπο του φασισμού. Κρατάμε στη μνήμη μας τη Διαμάντω, την Αννούλα, το Σοφρόνη, τον Κώστα και τόσους άλλους που διάλεξαν τον Αγώνα και πέθαναν από το χέρι του κατακτητή ή του συνεργάτη του. Και μας μένει η φράση του Πέτρου Μακρή, τελευταίου ίσως πολεμιστή της Μάχης της Ηλεκτρικής: «Αγώνας είναι η ίδια η ζωή».

Στο πρόγραμμα πήραν μέρος οι μαθητές:    Χριστίνα Ανδρεόλα,Γεωργία Γκανά,  Ειρήνη Γκεβεζοπούλου, Ηλίας Ζιγγιρίδης,Ιωάννα Καλαντζή,  Κυριακή ΚαλύβαΚέλλυ ΚαμπισέλληΚωνσταντίνα Καραγεωργίου, Γιάννης Κεπεσίδης, Κατερίνα Κιάσσου, Αλέξανδρος Λοράνδος, Ρένος Μιχαλάτος,Θεοφανία Μπούσουλα, Γεωργία Νικολέτου, Παναγιώτης Ντζάνος, Μιχάλης Πάνου, Ιωάννα Πλάσα, Δημήτρης Ράκκας,Στέλλα Ροζάκη, Χρυσάνθη Στριγκώνη, Ηλιάνα ΤαουξήΙωάννα Φραγκογιάννη, Χρήστος Χάλακ, Στάθης Χαλκιάς και Ειρήνη Χειρδάρη.

Με τα παιδιά συνεργάστηκαν οι καθηγητές Κυριάκος Τσερκέζογλου και Άννα Μητρακοπούλου